Kilim.bg ЮНЕСКО: Чипровските килими са част от световното нематериално културно наследство
English Български Начало|Лична информация|Избрани|Регистрация|Влез
Чипровските килими - световно нематериално културно наследство
ЮНЕСКО За нас Услуги Обратна връзка Контакт Количка (0)

Основни Материали в Чипровските Килими

За развитието на производството на килими са спомогнали геогравските и климатични условия на България. Сочните пасища и планинските тучни ливади позволяват да се отглеждат много овце, от които се получава изобилие от вълна. Затова основния материал в килима е овча вълна.

Вълна

Овце

В килимите вълната се използва преди всичко за вътък. Възможно е обаче и използването й за основа. За производството на килими се използва най-висококачествена вълна.

Няколко са етапите в подготовката на вълната за тъкане на килим. След остригването на овцете вълната се изсушава и разчепква, като от нея се махат тръни, клечки, сплъстявания, които влошават качеството й и пречат на по-нататъшната обработка. След това вълната се „влачи” на дарак за да се очисти от дребни примеси и развлече на каделя. Каделята се поставя на хурка и се преде с вретено или чекрък. Предимството на чекръка е, че при него освен бързото предене, може да се извърши и пресукване на две нишки, с което се получава по-голяма здравина на преждата.

Вълната е безвреден естествен материал, приятна и полезна при контакт с кожата, има много добри топлоизолационни свойства. Лесна за боядисване, стабилно задържа багрилата за много дълъг период от време. Освен това в своя естествен цвят вълната може да бъде бяла, жълта, кафява или черна. В качествено отношение е удобна работа. Не е електростатична, не задържа и не привлича прах.

Памук

Памук

Памукът се използва за основа. Той е растителен, безвреден, естествен материал. Употребата му за основа се налага от по-добрите му предилни качества /тънка и равномерна нишка/, здравина и по голяма устойчивост на атмосферни влияния. Еластичността му го прави удобе за исползване за основа. Освен това молците не нападат памука, което прави много по-дълъг живота на килимите произведени на памучна основа. Обработката на памука е подобна на тази при вълната.Payment By PayPal and 2CO
Copyright © 2009 Elisarugs.com